![](https://duyn491kcolsw.cloudfront.net/files/3f/3fk/3fkoyd.jpg?ph=cc2778c9b1)
ΤΙΤΑΝΙΚΗ ΑΠΟΠΝΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ- Τάση Κυριαρχίας
![](https://cc2778c9b1.clvaw-cdnwnd.com/30610098e161cbd1e4592b5a30c033ca/200000421-47f3047f33/oedipus-c8e63d34-927c-4b35-8df7-180f80d1447-resize-750-3.jpeg?ph=cc2778c9b1)
-Από την προσωπική μέθοδο αυτογνωσίας-Με Οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα
- της Μαίρης Μάκρα -
***
( Αποπνευματοποίηση, κατά τον Paul Diel, είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από το Πνεύμα και περιορίζει τους πόθους του μόνο στην Ύλη, στις υλικές απολαύσεις και στα κέρδη-επιτυχίες σε υλιστικούς στόχους, όπως το να "Υπερέχει", να "Άρχει", να "Φαίνεται", πάντα σε ανταγωνισμό έναντι των άλλων ανθρώπων).
***
Η μορφή αυτή της Αποπνευματοποίησης ***, δεν περιορίζεται μόνο στο να επιδιώκει κάποιος την "Ανωτερότητα" σε σχέση με την κοινωνική θέση, αλλά , όταν φτάνει σε υπερβολή, μετατρέπεται σε "Τάση Κυριαρχίας" .
Σε "Δεσποτισμό"
."..//...οι ήρωες που ανήκουν στην ομάδα αυτή είναι πολύ συχνά γιοί βασιλέων,προορισμένοι να κυβερνούν. Για ν΄ανταποκριθούν στις ευθύνες τους,πρέπει από τη νεανική τους ηλικία να μαθαίνουν ν΄αντιστέκονται στον κυρίαρχο πειρασμό, την "Τιτανική φιλοδοξία", που θα μπορούσε να τους ωθήσει στο να υποτάξουν τον κόσμο στις ατομικές τους επιδιώξεις, αντί να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την "θέληση του πνεύματος" και τον νόμο της αρμονίας"-( Paul Diel)
***
Δυστυχώς, η "Τάση Κυριαρχίας" δεν περιορίζεται μόνο στους μελλοντικούς-και εν δυνάμει- άρχοντες κάποιου τόπου. Εμφανίζεται-και μάλιστα συχνά- μέσα στις οικογένειες. Όπου...κάποιος "αρχομανής" πατέρας επιβάλλει- σκληρά και απαξιωτικά προς την προσωπικότητα του παιδιού- την εξουσία του και, ως συνέπεια, κάποιο αρχομανές άτομο - γιος ή κόρη- δημιουργείται!
Απόσπασμα από το Επιμύθιο του μύθου......
ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο ΑΡΧΩΝ
( ως εκπρόσωπος της "Τιτανικής Αποπνευματοποίησης" )
***
( Το "επιμύθιο" -ως μία άλλη ιστορία η οποία στηρίζεται στον αρχικό μύθο- μας αποκαλύπτει την διδακτική ουσία του κάθε μύθου. Στο επιμύθιο που ακολουθεί, ο Δίας υποτίθεται ότι μιλάει στον άνθρωπο και του εξηγεί την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα σύμβολα του μύθου : ΟΙΔΙΠΟΥΣ )
***
"..... Και τότε ο Δίας είπε στον άνθρωπο:
" Τότε θα σου εξηγήσω μερικά από τα σύμβολα του μύθου κι εσύ θα διαγράψεις το όνομα "ΟΙΔΙΠΟΥΣ" από την δική σου γραφή. Θα λες "ΕΚΕΙΝΟΣ" και θα εννοείς τον κάθε άνθρωπο, που βίωσε τον πόνο της ψυχικής εγκατάλειψης μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, από τότε ακόμα που ήταν παιδί. Την έλλειψη αποδοχής, την απόρριψη από την πλευρά του πατέρα που, ως σύμβολο προστασίας και ασφάλειας για το παιδί, χαράζει τη γραμμή της ζωής του.Κι αρχίζουμε:
- Το "Πόδι" συμβολίζει την ψυχή.
- Οι "Κομμένοι Τένοντες" συμβολίζουν την πληγωμένη ψυχή.
- Η "Εγκατάλειψη" του Οιδίποδα πάνω στο βουνό, συμβολίζει εκείνη την ψυχική εγκατάλειψη, στην οποία αναφερθήκαμε και που πληγώνει την παιδική ψυχή.
- Η "Αυτοτύφλωση" δείχνει την στροφή του ατόμου προς τον εσωτερικό του κόσμο. Μόνο έτσι θα γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του.
- Η λέξη "Βασιλιάς" συμβολίζει τον άνθρωπο που διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Η υποχρέωσή του είναι να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος των ανθρώπων, με αυτοκυριαρχία και όχι για να καταδυναστεύει όσους βρίσκονται σε κάποια σχέση ζωής μαζί του.
- Όσο για την "Οργή", ας μην το ξεχνάμε! Όπου υπάρχει πόνος υπάρχει και οργή.
- Η λέξη "Χαράδρα", το γνωρίζεις πια ότι συμβολίζει το Υποσυνείδητο. Είναι εκεί που ο άνθρωπος δίνει τις μάχες με τον εαυτό του και βγαίνει νικητής ή ηττημένος!"
Κι αφού ο Δίας εξήγησε τα σύμβολα στον άνθρωπο, συνέχισε:
" Δεν υπερβάλλω, άνθρωπέ μου. Διαβάζω την αλήθεια μέσα στους μύθους και τρέμω. Γιατί, αν πιστεύεις εσύ, ότι ο Λάϊος τρύπησε τα πόδια του γυιού του- όπως λέει ο μύθος- σ΄αφήνω στα παραμύθια σου και πάω αλλού. Τις ικανότητές του ακρωτηρίασε, παιδί μου! Τους "τένοντες" της ψυχής του και της ύπαρξής του, γιατί ήταν ένας πατέρας, που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τις ψυχικές ανάγκες του παιδιού του. Κι όταν η ψυχή του παιδιού "πρήστηκε" από πόνο και πίκρα, μαύρισε ο κόσμος γύρω του και γέμισε από ερημιά, που το ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή.
Για ποιά άλλη "εγκατάλειψη" θέλεις να σου μιλήσω; Υπάρχει χειρότερη από αυτή; Όποιος τα καταφέρει να γλυτώσει από τις πληγές που προξενεί, θα ονομαστεί "Γενναίος" . Η "Ματαιοδοξία", όμως, καραδοκεί. Αν πάρει κάποια λέξη ως προσβολή, "καίγεται" η ψυχή του από την ευθιξία. Ξυπνάνε τότε " οι παιδικές του πληγές". Νοιώθει πως, ακόμα μία φορά, τον παραμερίζουν. Για μία ακόμα φορά, τον "εγκαταλείπουν". Χάνει τότε την αυτοκυριαρχία του και..."Εγεννήθη Τύραννος", που θα εφαρμόσει στο δικό του περιβάλλον, όσα του φόρτωσε η δική του ανατροφή"
****
Αυτά είπε ο Δίας κι εγώ, ο άνθρωπος, αναλαμβάνω την ευθύνη να ξαναδιαβάσω τον μύθο και να σκεφτώ...να σκεφτώ πολύ πριν ακόμα γίνω γονιός!!!