ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΤΥΠΑ

                                                                     (  Karl G. Jung  )                       


Τα όνειρα με την αντισταθμιστική τους λειτουργία,( την οποία ήδη αναπτύξαμε στο κεφάλαιο: *Tί είναι τα όνειρα, πέρα από παραστάσεις με εικόνες, ανεξήγητες συχνά από την λογική; ) βοηθούν τον άνθρωπο στον δρόμο της αυτοβελτίωσής του, που δεν είναι καθόλου εύκολος. Για τη λειτουργία της ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ, τα όνειρα διαθέτουν ειδική γλώσσα. Είναι τα λεγόμενα ΣΥΜΒΟΛΑ. Εικόνες, δηλαδή, που μας "μιλούν", μας "ειδοποιούν" για κάτι που συμβαίνει μέσα μας και πρέπει να το προσέξουμε ,αλλά για να καταλάβουμε το μήνυμά τους χρειάζεται ειδική ερμηνευτική μέθοδος.
Και τώρα θα πίστευε κάποιος, ότι ο Γιούνγκ με την μέθοδό του, μας δίνει "τυποποιημένα σύμβολα", που θα τα χρησιμοποιούμε όλοι για να εξηγούμε τα όνειρα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Π.χ. "ονειρευόμαστε ένα φίδι", σημαίνει πάντα και για όλους κάτι κακό .
Αυτό δεν είναι δυνατόν, γιατί ο Γιούνγκ μιλάει και αγωνίζεται ( μέσω του έργου του) για την "μοναδικότητα του ανθρώπου". "Ο καθένας μας-λέει- είναι μία μοναδική οντότητα, με διαφορετικά στοιχεία. Καλούμαστε να τα γνωρίσουμε για να βιώσουμε την ολοκλήρωσή μας".

Οι εικόνες, λοιπόν,που μας στέλνει το "Ασυνείδητο", μέσω ονείρων, διακρίνονται:
* Πρώτον σε " ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ". Το νόημά τους εξαρτάται από την σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους ανθρώπους, με τα διάφορα αντικείμενα, τα φυσικά φαινόμενα ή τις καταστάσεις, που εμφανίζονται στα όνειρά μας.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ονειρεύεται μία μητριά. ( Το υποσυνείδητο προβάλλει στο συνειδητό την εικόνα μιας γνωστής σ΄αυτό το άτομο, μητριάς). Η σχέση που μπορεί να έχει ο ονειρευόμενος με μια μητριά, είναι το "προσωπικό του σύμβολο". Π.χ. αν τον ρωτήσουμε:
Τί σημαίνει για σένα η λέξη "μητριά", να μας πει: " Καταπίεση" ή " Καλοσύνη" ή "Αγάπη" ή "Κακία", κ.α, ανάλογα με το τί έχει βιώσει σε προσωπική σχέση με κάποια υπαρκτή μητριά ,
Ως ΑΡΧΕΤΥΠΟ, όμως, (= αρχέγονη γνώση- χνάρι στην ψυχή) η "ΜΗΤΡΙΑ" συμβολίζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ .Με άλλα λόγια, τη ζωή επί της Γης.
Επομένως, στην ερμηνεία του ονείρου, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν μας και τα "ΑΡΧΕΤΥΠΑ-ΣΥΜΒΟΛΑ".
Τί συμβαίνει, λοιπόν, ανάμεσα στον ονειρευόμενο και σ΄αυτήν την "ΜΗΤΡΙΑ-Γη"; Τα πάει καλά με τις ανάγκες της Γης; Της ζωής; Την επιβίωση; Πού τον δυσκολεύει η γήινη πραγματικότητα και γιατί;
Επομένως, το όνειρο ως λειτουργία, ρυθμίζει κάτι, που δεν είμαστε σε θέση να το ρυθμίσουμε εμείς συνειδητά. Αν το αγνοήσουμε, το Υποσυνείδητο θα συνεχίσει να μας στέλνει προειδοποιητικά όνειρα , αδιαφορώντας για την συνειδητή μας άρνηση.
Μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο το να επωφεληθούμε από τη λειτουργία του και να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο Αυτογνωσίας;
Χρησιμοποιώντας σωστά αυτό το "εργαλείο" μπορεί να οδηγήσουμε την ύπαρξή μας στα άγνωστα πεδία της ψυχής μας, Κι αυτά, με τη σειρά τους, θα μας φανερώσουν τίς άγνωστες ικανότητές μας , ώστε να χαράξουμε νέους και ομορφότερους δρόμους ζωής!
- Στην ανάλυση των ονείρων, με την μέθοδο του Καρλ Γκ. Γιούνγκ, αναπτύσσεται ένας "διάλογος" ανάμεσα στον άνθρωπο( ονειρευόμενο) και στις εικόνες-σύμβολα του ονείρου. Αυτό γίνεται με ειδική τεχνική, την οποία ο ενδιαφερόμενος διδάσκεται. Αν τηρηθούν οι -πολύ εύκολοι- κανόνες της με ακρίβεια,τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι εντυπωσιακά. Άγνωστες περιοχές του ψυχισμού μας φωτίζονται από την πρώτη κιόλας ανάλυση και πολλά εσωτερικά "αδιέξοδα" βρίσκουν δρόμο για την λύση τους.
Ένα παράδειγμα της διαλεκτικής μεθόδου είναι το εξής:
" Ονειρεύεται κάποιος, ότι βρίσκεται σε ένα χωράφι και μαζεύει χόρτα. Είναι πρωί. Από μακριά βλέπει να έρχεται κοντά του ένας άγνωστος άνδρας. Τον πλησιάζει και του δίνει ένα δώρο. "
Η ερμηνεία θα στηριχθεί στις εξής ερωτήσεις, που πρέπει να γίνουν κατά τη σειρά του ονείρου:
1)- Τί σημαίνει για σένα "χωράφι"; ( π.χ. μόχθος ή ξεκούραση ή ελευθερία...και πολλά άλλα)
2)- Τί σημαίνει για σένα το να μαζεύεις χόρτα;( π.χ. υγεία; καταναγκασμός;, ανάγκη; χαρά;...)
3)- Πώς χαρακτηρίζεις τον άγνωστο που σε πλησιάζει;( π.χ. έμπιστος.δυνατός, φοβισμένος, αυθάδης, χαρούμενος,...)
4)- Τί σημαίνει για σένα το να σου προσφέρουν ένα δώρο;( π.χ.' εκπληξη, αναπάντεχο, αγάπη, υποψία...)
Η απάντηση πρέπει να δίνεται αυθόρμητα και μέσα από την ψυχή μας. Δεν χειάζεται να ψάχνουμε με την λογική για να βρούμε την κατάλληλη απάντηση. Δεν υπάρχει "κατάλληλη", αλλά "αυθόρμητη και πηγαία". Τότε μόνο "μιλάει" η ψυχή μας κι αυτό είναι το ζητούμενο στην ανάλυσή μας.
***Προσέξτε τα εξής σημεία: Για τις εικόνες του ονείρου, που έχουν να κάνουν με αντικείμενα, χώρους, φύση, καταστάσεις, κάνουμε την ερώτηση:
"Τί σημαίνει για σένα αυτό...π.χ. η ταβέρνα... το σούρουπο...το σπίτι...κ.λ.π.
"Για άτομα,όμως, ρωτάμε: "Πώς χαρακτηρίζεις αυτό το άτομο...;"
Αν το άτομο στο όνειρο είναι γυναίκα και εσύ που ονειρεύεσαι είσαι επίσης γυναίκα, έχεις πληροφορίες από το υποσυνείδητό σου (η ΣΚΙΑ μας, κατά τον Jung). Είναι το υπόγειο της ψυχής μας και το όνειρο μας δίνει πληροφορίες για τις δυνάμεις που έχουν μαζευτεί εκεί μέσα και δεν τις έχουμε χρησιμοποιήσει σωστά.
Το ίδιο ισχύει και για τον άνδρα, που ονειρεύεται άνδρα. Αν τον χαρακτηρίσει "φοβισμένο", είναι σίγουρο ότι μέσα στο υποσυνείδητό του ( ο ονειρευόμενος) έχει απωθημένο φόβο, έστω κι αν στη ζωή του εμφανίζεται ως ατρόμητος.
Η ΣΚΙΑ μας δεν ψεύδεται ποτέ. Καθαρίζοντας αυτό το Υποσυνείδητο έχουμε πάντα κέρδος.
====
( Διαβάστε στη συνέχεια: " Πρώτο  σκαλοπάτι γνωριμίας με τα όνειρα")

===

                                                       ************

            ΠΡΩΤΟ  ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ  ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ  ΜΕ  ΤΑ   ΟΝΕΙΡΑ)


" Τα όνειρα, μας πληροφορεί ο Jung, προέρχονται ,κατά ένα ποσοστό, από συνειδητά περιεχόμενα ( εντυπώσεις ή γεγονότα της ημέρας) και κατά ένα άλλο ποσοστό από υλικό που υπάρχει στο ασυνείδητο του ατόμου.Το υλικό αυτό μπορεί να προέρχεται από το προσωπικό μας ασυνείδητο. Π.χ. ονειρεύομαι ότι ο πατέρας μου με μαλώνει και φοβάμαι. Είναι μνήμη από το προσωπικό μου ασυνείδητο. Μπορεί να μην φοβάμαι πια τον πατέρα μου, αλλά κάποτε, τον φοβόμουν. Ο φόβος έχει καταγραφεί στο ασυνείδητο της ψυχής μου και ανεβαίνει στο συνειδητό συνειρμικά σαν όνειρο και με αφορμή κάποιο εξωτερικό ερέθισμα.Π.χ. κάποια λέξη, που μας ενόχλησε, μία σκηνή στην τηλεόραση ή ένα τυχαίο γεγονός στον δρόμο, που μας τάραξε.'

- Αλλο παράδειγμα: Αν ονειρευτώ, ότι θερίζω στάχυα με το δρεπάνι, σίγουρα είναι παράσταση που προέρχεται από το συλλογικό ασυνείδητο και μάλιστα, από το οικογενειακό. Δεν είχα ποτέ παρόμοια εμπειρία. Η γιαγιά μου, όμως, ίσως να ήταν αγρότισσα και θέριζε με δρεπάνι τα ώριμα στάχυα στα χωράφια της.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την σημασία τους, τα όνειρα διακρίνονται σε τρεις τύπους:
1ος) Μια δυνατή εντύπωση της ημέρας προκαλεί κάποια αντίδραση στο ασυνείδητο. Π.χ. είδαμε μία κινηματογραφική ταινία τρόμου. Είναι πολύ πιθανόν τη νύχτα να δούμε όνειρα που θα μας προκαλέσουν φόβο.

2ος) Για κάποιους ανεξήγητους λόγους, το ασυνείδητο δραστηριοποιείται χωρίς να προκληθεί από το συνειδητό. Είναι, δηλαδή, σαν να "άναψε τη μηχανή" από μόνο του και ξεκίνησε κάποια διαδικασία. Τότε δημιουργείται στο άτομο μία κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης, που εκδηλώνεται με εσωτερική δυσαρέσκεια και ανησυχία, χωρίς εξωτερικές αφορμές.

3ος) Το ασυνείδητο βρίσκεται σε έντονη δράση και γίνεται ισχυρότερο του συνειδητού. Στην περίπτωση αυτή, ο άνθρωπος βιώνει εσωτερική αναστάτωση και δυσαρέσκεια, γενικά για τη ζωή του. Όσο για τα όνειρά του, είναι παράξενα, δυσνόητα και δεν έχουν καμμία σχέση με τα συνειδητά ενδιαφέροντα του ονειρευόμενου. Πρόκειται για τα λεγόμενα: "Αρχέτυπα 'Ονειρα".

Είναι ευνόητο ότι, ως όργανο αυτογνωσίας ή ψυχοθεραπείας, μας ενδιαφέρουν ο 2ος και ο 3ος τύπος ονείρων.Με ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή ή και μόνοι μας, αν έχουμε λάβει την κατάλληλη γνώση, μπορούμε να ξεκινήσουμε την προσωπική μας αυτοβελτίωση, μέσω της ανάλυσης των ονείρων. Είναι σίγουρο, ότι θα λάβουμε πολλές πληροφορίες για την άγνωστη πλευρά του εαυτού μας, για τις σχέσεις μας με δικά μας άτομα και για την θέση μας μέσα στη ζωή.
                                                   ***
( Διαβάστε στη συνέχεια: "Εκφράζει το όνειρο την εσωτερική μας αλήθεια;)

    *****

Η Μέθοδος διδάσκεται σε προσωπικές συνεδρίες ( στον χώρο μας ή και διαδικτυακές)Για περισσότερες πληροφορίες: Με προσωπικό μήνυμα στο Facebook ή στο E-mail: mairymakra@gmail.com 

Οι εικόνες παρέχονται από το Pexels
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!