" Ο ΔΡΟΜΟΣ  ΤΟΥ  ΗΡΩΑ"                                           


Η μελέτη αυτή- τρίτη κατά σειρά- με τίτλο- " Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ", αποτελεί μέρος της τριλογίας:     "ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ- Με Οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα".

-Το πρώτο μέρος της τριλογίας ,με τίτλο: 

                " ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ- Σταθμοί ζωής και  Αυτογνωσίας",

 στηρίζεται στην Θεογονία του Ησιόδου. Ο αποσυμβολισμός των μύθων, με ψυχολογική προσέγγιση,(κατά τον Paul Diel) μας παρουσιάζουν αναπόφευκτους σταθμούς ζωής και στάδια ψυχικής εξέλιξης.

- Η δεύτερη, με τίτλο: "ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ και ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ", στηρίζεται στις Γυναικείες

Θεότητες και στις Νύμφες της Ελληνικής Μυθολογίας και στον αποσυμβολισμό των μύθων με

ψυχολογική προσέγγιση (κατά τους Karl G. Jung, Aldo Carotennuto).

-                                " Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ",

μας προσφέρει  " Κλειδιά Αυτοβελτίωσης", έστω κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε εκλεκτοί και με ξεχωριστές ικανότητες.  Ο κάθε άνθρωπος, όσο προικισμένος κι αν είναι, έχει την " Αχίλλειο πτέρνα του", τις αδυναμίες του,  με άλλα λόγια, αφού είναι πλασμένος όχι μόνο από Πνεύμα, που τον ανυψώνει στις αρετές του, αλλά και από Ύλη, που τον καθηλώνει στις αδυναμίες του.

Ο αποσυμβολισμός των μύθων, με ψυχολογική προσέγγιση, στηρίζεται στην έρευνα του

Γάλλου ψυχολόγου-ερευνητή, Paul Diel.

***

Όλα μαζί συνθέτουν την προσωπική μου μέθοδο Αυτογνωσίας η οποία  αποτελεί τον καρπό

μακροχρόνιας μελέτης, έρευνας και πρακτικής εφαρμογής για περισσότερα από 35 χρόνια.

Οι πηγές που με τροφοδότησαν- και με τροφοδοτούν- με πολύτιμες γνώσεις, ήταν και είναι οι:

Karl G. Jung, Paul Diel,Carlo Carotenuto, Josef Ratner, Erich From και φυσικά

η Ελληνική Μυθολογία η οποία, όσο την μελετάει κανείς, αποδεικνύεται ότι δικαίως την ονόμασε

o Jean Rispen, το " Το Θησαυροφυλάκιο των Γνώσεων".

Κατά την μακροχρόνια και πνευματική μου πορεία, είναι περιττό να αναφέρω, ότι η μελέτη

του Αρχαιοελληνικού Πνεύματος ήταν και παραμένει για μένα ο " Παρθενώνας της προσωπικής

μου αναζήτησης" και προχωρώντας στο φως της Γνώσης, που προσφέρεται σε όλους μας, δηλώνω

με ευγνωμοσύνη: " Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα!".


                                                                  *********

                                   Ο δρόμος του ήρωα   - ( και οι παγίδες του)

                           

       

" Είμαι ήρωας ή θέλω να γίνω ήρωας!". Το έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας ; Αν όχι, είναι καιρός να ασχοληθείτε με το θέμα.Ίσως αυτή η απόφαση να σας οδηγήσει στο να ερευνήσετε το "πώς γίνεται κανείς ήρωας" ή τουλάχιστον να πάρετε μία απάντηση στο " ποιές είναι οι ιδιαιτερότητές του, σε σύγκριση με τους "κοινούς θνητούς".

                                                           *****

Η δυνατότητα καθοδήγησης, ως προς αυτό, υπάρχει και βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Μυθολογία. Ανοίγοντας το κεφάλαιο "ΗΡΩΕΣ" θα διαβάσουμε την ιστορία τους ή μάλλον τον μύθο τους. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να λάβουμε καθοδήγηση για τον δικό μας δρόμο. Θα χρειαστούμε τον "Αποσυμβολισμό" αυτών των μύθων. Μην ανησυχείτε. Αυτό το δύσκολο, μα και τόσο σημαντικό κεφάλαιο , το έχουν αναλάβει οι μελετητές και ερευνητές της Ελληνικής Μυθολογίας. Διαπρεπείς επιστήμονες, με τις επιστημονικές τους γνώσεις, τον ένθερμο ζήλο τους και την πίστη τους πάνω σ΄αυτό το θέμα - μετά από μακροχρόνιες μελέτες και έρευνες- μας έχουν έτοιμα τα "Κλειδιά" ( ή αλλιώς, τους "Κώδικες") με τα οποία μπορούμε να "ανοίγουμε" τον κάθε μύθο και πίσω από τα δρώμενα- που μοιάζουν πάντα με παραμύθι- να μαθαίνουμε την ουσία του θέματός του. Τί θέλει, δηλαδή, να μας πει και πώς θα είναι χρήσιμη αυτή η γνώση για εμάς και γενικά για τη ζωή μας.

Πολλές φορές, διαπιστώνουμε, ότι μέσα στην ουσία του μύθου, υπάρχει αποτυπωμένη και η δική μας ουσία, μία δική μας Αλήθεια, η οποία είναι " η άγνωστη πλευρά της ύπαρξής μας". Εκείνη που συνήθως μας βάζει τρικλοποδιές και δυσκολεύει τις σχέσεις μας και ολόκληρη τη ζωή μας. Ναι, ένα μεγάλο και άγνωστο κομμάτι του εαυτού μας, που είναι κρυμμένο στο Ασυνείδητο.( Ψυχολογία του Βάθους).  Τα "Κλειδιά", στα οποία αναφερθήκαμε είναι τα "Σύμβολα". Με άλλα λόγια οι εικόνες με πρόσωπα, ζώα,καταστάσεις, φυσικά φαινόμενα, οι οποίες "μιλάνε" συμβολικά για κάποιες Αλήθειες. Αυτές οι Αλήθειες μοιάζουν με "Νόμους" που βρίσκονται μέσα στο πεδίο της ψυχής, αλλά και στο σύμπαν, ως "Συμπαντικοί Νόμοι Ισορροπίας".

Θα μπορούσαμε να πούμε, αν χρησιμοποιούσαμε την γλώσσα της τεχνολογίας ότι αυτοί οι Νόμοι Ισορροπίας  είναι ένα  "αναβαθμισμένο Πρόγραμμα" το οποίο θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε στον "Εγκέφαλο- Υπολογιστή μας". Αλλιώς, κάπου υπάρχει αλλά δεν το γνωρίζουμε.

Μέσα από την γνωριμία μας με τα "Κλειδιά" αποσυμβολισμού των μύθων θα αντιληφθούμε, ότι η Ελληνική Μυθολογία είναι η "Μνήμη της Ανθρώπινης Εξέλιξης", μέσα από μία πορεία αιώνων.

Οι δυνάμεις, λοιπόν, που ρυθμίζουν την Εξέλιξη είναι καταγεγραμμένες στην ανθρώπινη ψυχή, ως Αρχέτυπα - (χνάρια) και έχουν γίνει "Ψυχικοί Μηχανισμοί"( Karl G. Jung- Αναλυτική Ψυχολογία του Βάθους).

Αυτό γίνεται και είναι αναμφισβήτητο, επειδή ο άνθρωπος είναι κομμάτι του σύμπαντος. Αποτελείται από Πνεύμα ( Θεϊκή Ενέργεια) και Ύλη ( υλικά στοιχεία). Πνεύμα και Ύλη ( Ψυχή και Σώμα) αλληλοεπηρεάζονται και με το πέρασμα του χρόνου δημιουργούν αλλαγές. Στην ανθρώπινη ύπαρξη- και μέσω των σχέσεων-εμφανίζονται ως αλλαγές στον χαρακτήρα, στην βιοθεωρία μας, στις σχέσεις μας, αλλά και στον οργανισμό μας (ψυχοσωματικά προβλήματα ή νέες αντοχές).

Εμείς παρατηρούμε αυτές τις αλλαγές ή τις διαπιστώνουν οι άλλοι και είναι αδύνατον να τις αποφύγουμε, έστω κι αν κλειστούμε μέσα στο σπίτι μας και αρνηθούμε τις συναναστροφές με τις τριβές της και την κάθε νέα εμπειρία με τις επιδράσεις της. Ακόμα κι αυτός ο εκούσιος εγκλεισμός θα επηρεάσει, με διάφορους τρόπους, την ψυχή μας κι αυτή με τους δικούς της μηχανισμούς, θα επηρεάσει τον οργανισμό μας. Οι ζυμώσεις που θα γίνουν,σε ολόκληρη την ύπαρξή μας εξ΄αιτίας αυτής της αλληλοεπίδρασης, θα προξενήσουν αλλαγές. Και δεν θα περιοριστούν μόνο στον οργανισμό μας, στα συναισθήματά μας και στη διάθεσή μας. Θα επεκταθούν και θα εμφανιστούν στις σχέσεις μας, στη δουλειά μας και σε όλα μας τα σχέδια, ακόμα και με απρόβλεπτες ανατροπές.

Επομένως, θέλουμε δεν θέλουμε, η ζωή μας ρυθμίζεται από "Νόμους του Σύμπαντος". Αν τους γνωρίζουμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους, ο δρόμος της ζωής μας θα είναι εύκολος. Αν όχι, γίνονται όλα δύσκολα κι εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω στην ανισορροπία. Και τί κάνουμε τότε; Σφίγγουμε τα δόντια, κλείνουμε τα μάτια, σπάζουμε το κεφάλι μας, μαζεύουμε τις σκόρπιες δυνάμεις μας και...πάλι από την αρχή. Όταν κάποια στιγμή σταθούμε και κάνουμε έναν απολογισμό ζωής, με αυτοκριτική, μονολογούμε με απορία: "Θεέ μου, πώς τα έβγαλα πέρα σ΄εκείνες τις δύσκολες ώρες; Πού βρήκα τη δύναμη;"

Αυτή ακριβώς η δύναμη, που επιστρατεύεται σε πολύ δύσκολες ώρες, πηγάζει από έναν φλογερό πυρήνα ψυχής. Είναι το άγνωστο "ηρωικό μας στοιχείο". Ας θυμηθούμε τώρα, ότι ο ήρωας των μύθων περνάει μέσα από σκληρές δοκιμασίες μέχρι να πετύχει τον στόχο του. Μα και ο άνθρωπος της γης αντιμετωπίζει πολλές δοκιμασίες. Δεν είναι, βεβαίως, ντυμένες με δράκοντες και τέρατα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει και να τα εξουδετερώσει. Είναι όμως δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει, υπερβαίνοντας συχνά τις δυνάμεις του. Κι αν δεν έχει να εξουδετερώσει το "τέρας" του μύθου, υψώνεται μπροστά του το "τέρας" της ζωής.

Σε κάποιον, έχει το όνομα "οικονομική καταστροφή". Σε άλλον λέγεται,"συναισθηματική αποδιοργάνωση" ή " ψυχική εγκατάλειψη" ως και "εκμετάλευση ή κακοποίηση". Κι αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την "μειωμένη αυτοεκτίμηση", τότε μιλάμε για αυτο- καταστροφή και "ψυχική αποτελμάτωση", που συχνά οδηγεί και σε αυτοκτονία.

Και λέγοντας αυτά, αναρρωτιέται κανείς : Γιατί υπάρχουν άνθρωποι, πραγματικά χαρισματικοί, που καταστρέφουν τη ζωή τους με τα ανεξέλεγκτα λάθη τους; Εφ΄όσον διαθέτουν αρετές και ικανότητες, πού σκοντάφτουν;

Εδώ ακριβώς θα πρέπει να ξυπνήσει μέσα μας η ευγνωμοσύνη για τους αρχαίους προγόνους μας.

Φρόντισαν να μας αφήσουν τα "Κλειδιά Ισορροπίας" ντυμένα με τους μύθους. Αρκεί να ψάξουμε πίσω από τα Σύμβολα και να αντλήσουμε την Γνώση, που θα μας οδηγήσει στην Αυτογνωσία- (  ΑΡΧΕΤΥΠΑ-Karl G. Jung - Ψυχολογία του Βάθους )

Είναι διαθέσιμη σε όλους μας, ως πολύτιμο εφόδιο και γνώμονας ισορροπημένης ζωής και ολοκληρωμένης ατομικότητας.

                                                               ===

Ένας από τους σπουδαίους μελετητές- ερευνητές- αναλυτές της Ελληνικής Μυθολογίας είναι και ο Γάλλος Ψυχολόγος,Paul Diel. Δανειζόμαστε ένα μικρό, χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις διδασκαλίες του:

" Οι μύθοι μιλούνε για την ανθρώπινη μοίρα κάτω από το ουσιαστικό της πρίσμα...//..ο ίδιος ο ήρωας και ο αγώνας του αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την ανθρωπότητα- την ιστορία της και την εξελικτική ορμή της...//..Ο αγώνας του ήρωα δεν είναι ένας ιστορικός αγώνας όσο ένας ψυχολογικός αγώνας. Ο αγώνας τούτος δεν είναι μια απλή πάλη ενάντια σε εξωτερικούς και τυχαίους κινδύνους. Είναι η πάλη ενάντια στο εσώτερο Κακό, που πάντα διακόπτει ή τουλάχιστον επιβραδύνει, την ουσιαστική ανάγκη για εξέλιξη."

Οι εικόνες παρέχονται από το Pexels
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!