ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ο κάθε ήρωας ( επομένως και ο κάθε άνθρωπος, που διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες και χαρίσματα) ανάλογα με το δυναμικό που διαθέτει και τον ξεχωρίζει από το πλήθος, έχει μία "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", αλλά και μία
"ΑΜΑΡΤΙΑ".(= ΑΔΥΝΑΜΙΑ )****
-α΄) ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Να αξιοποιήσει το πλούσιο δυναμικό του και να φέρει εις πέρας ισάξιο έργο. Ο στόχος του, με το να είναι υψηλός, θα ξεπερνάει την επιβίωσή του ή το μικροσυμφέρον του και το έργο του θα ωφελήσει πολλούς ανθρώπους.
Εκτός αυτού, ζώντας και δημιουργώντας με ολοκληρωμένο τον εαυτό του
(Νους+Ψυχή), θα ζήσει με ευδαιμονία τη ζωή του, κατάσταση που υπερβαίνει
την ικανοποίηση από την απόκτηση υλικών αγαθών και την απόλαυση των
σαρκικών ηδονών. Σκοπός του είναι ένας ανώτερος προορισμός,που δίνει αξία
στη ζωή του!
-β΄) "ΑΜΑΡΤΙΑ": Ονομάζεται η "Αδυναμία" που διαθέτει ως άνθρωπος και υποβαθμίζει το δυναμικό του ήρωα ( και μεταφορικά, του χαρισματικού ανθρώπου )
" Ζει, όπως λέμε, κάτω από τις δυνάμεις του". Σ΄αυτή την περίπτωση, οι ικανότητές του εκδηλώνονται σε χαμηλό επίπεδο και με σκοπό μόνο το προσωπικό του όφελος και με κάθε μέσον, καταπατώντας ηθική και αξίες.
Τότε, εκτός από το ανικανοποίητο που τον βασανίζει, ο άνθρωπος αυτής
της ποιότητας βλάπτει , όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους συνανθρώπους του. Όσο για το έργο του, κινδυνεύει να ναυαγήσει.
*****
* Πριν προχωρήσουμε στον αποσυμβολισμό των συβόλων , ας διαβάσουμε πρώτα τον μύθο του Προμηθέα:
Ο Μύθος
Ο Προμηθέας ήταν γυιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Αν και ο ίδιος ήταν Tιτάνας, πήγε με το μέρος των Ολυμπίων θεών όταν ξέσπασε η σύγκρουση για την εξουσία, ανάμεσα στους Oλύμπιους και τους Tιτάνες. Αφού επικράτησαν οι θεοί, ο Προμηθέας δημιούργησε τους πρώτους ανθρώπους. Τους έπλασε από πηλό ενώ η θεά Αθηνά τους εμφύσησε (έδωσε) ζωή. Από κει και πέρα, ανέλαβε να τους προστατεύει και να τους καθοδηγεί. Βλέποντας, όμως, την κατάντια του ανθρωπίνου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφάσισε να του χαρίσει τη φωτιά.
Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του θεού Ήφαιστου, τοποθετεί τη φωτιά σε έναν κούφιο βλαστό νάρθηκα και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους. Στη συνέχεια τους μαθαίνει να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους δίδαξε τις Επιστήμες (που έκλεψε από την θεά Αθηνά) και τα Γράμματα.
Όταν έμαθαν οι άνθρωποι να κάνουν θυσίες στους θεούς τέθηκε θέμα για το ποιά κομμάτια του ζώου θα ανήκαν στους θεούς και ποια στους θνητούς. Τότε ο Δίας ζήτησε από τον Προμηθέα να δώσει τον λόγο του, πως όποιο μερίδιο διαλέξει ο Δίας, αυτό θα παίρνουν οι θεοί και το άλλο οι άνθρωποι. Έτσι, κατά μια μαρτυρία στη Σικυώνα, κατέβηκε ο Δίας να κάνει το ξεδιάλεγμα. Όμως ο Προμηθέας έντεχνα στο ένα μερίδιο έβαλε κόκκαλα και τα σκέπασε με λαχταριστό λίπος και στο άλλο κρέας που το σκέπασε με δέρμα. Ο Δίας επέλεξε αυτό με το λίπος και όταν έμαθε την απάτη ήταν πλέον αργά, αφού είχε δώσει το λόγο του. Εξοργίστηκε, όμως, πολύ με τον Προμηθέα και τον τιμώρησε σκληρά. Τον έδεσε με ατσάλινες αλυσίδες επάνω στον Καύκασο κι έστειλε έναν αετό, γεννημένο από τον Τυφώνα και την Έχιδνα, να του τρώει το συκώτι,το οποίο κάθε πρωί ανανεωνόταν. Ο Προμηθέας κρεμόταν για πολλά χρόνια από το βράχο μέχρι τη στιγμή που ο Ηρακλής τον ελευθέρωσε. Ο Δίας χάρηκε πολύ για το κατόρθωμα του γιου του, Ηρακλή και έδωσε χάρη στον Προμηθέα
.===
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Γενικά:
- Προμηθέας=το όνομά του σημαίνει «συνετός», «προνοητικός». Παράγεται από την πρόθεση «προ» και το ουσιαστικό «μῆτις» (=σκέψη). Επομένως, ο "Προμηθέας" συμβολίζει την "Διάνοια" με την οποία ο άνθρωπος γίνεται ικανός να σκέπτεται,να επιλέγει και να αποφασίζει , για όλα τα θέματα που αφορούν την επιβίωσή του πάνω στη γη, χρησιμοποιώντας την Λογική του.
Και πράγματι, υπάρχουν χρονικές περίοδοι στη ζωή μας, που μόνο με τη δύναμη της λογικής πρέπει να λειτουργήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις ,να διαχειριστούμε τα προβλήματα ή να οργανώσουμε τις κινήσεις μας. Ο παρορμητισμός δεν θα μας ωφελήσει.
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
- " Ο Προμηθέας ανήκει στους Τιτάνες, οι οποίοι έχουν εξεγερθεί ενάντια στους θεούς του Ολύμπου"= Η "Διάνοια"- Προμηθέας", ως πρακτική σκέψη, είναι αντίθετη προς το Πνεύμα. Ο,τιδήποτε μας οδηγεί σε αναβαθμισμένες αποφάσεις, που αγγίζουν πνευματικούς ορίζοντες, θα το δεχτεί δύσκολα το μυαλό μας, διότι διαθέτει την "Αμφιβολία".
-"Ο Προμηθέας , όμως, στη σύγκρουση για την εξουσία πάνω στον Όλυμπο, πήγε με το μέρος των θεών"= Δηλαδή,η "Διάνοια- Προμηθέας" έχει τις δυνατότητες να μας ανεβάσει στο επίπεδο των "θεών", δηλαδή, να μας κάνει σκεπτόμενα όντα (= ανώτερης σκέψης). . Σε αυτό το ανώτερο επίπεδο σκέψης, ο άνθρωπος θα χρησιμοποιήσει το ικανό μυαλό του για να υπηρετήσει και το "Καλό του συνόλου" και όχι μόνο το προσωπικό του συμφέρον. Επομένως,το καλλιεργημένο μυαλό , μας βοηθάει στο να γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι, έχοντας την ικανότητα να κρίνουμε τις καταστάσεις με διαύγεια του νου. Καθαρά, δίχως να μας παραπλανούν μικρότητες και εμπάθειες.
-" Ο Προμηθέας πλάθει τον άνθρωπο από τη λάσπη της γης"= Η "λάσπη" της γης είναι οι κατώτεροι πόθοι,που μας "προσκολλάνε" στις ανάγκες της ύλης. Μας κατέχουν, μας κυριεύουν αχαλίνωτοι υλιστικοί πόθοι ( εμμονικές ανάγκες ως και διαστροφές) που μας οδηγούν στο να χάνουμε κάθε επαφή με την πνευματική μας υπόσταση.
-"Ο Τιτάνας κλέβει τη φωτιά από τον Όλυμπο"= Η "φωτιά", συμβολίζει την ορμή για δημιουργία και εξέλιξη, Όταν αυτή η ορμητική δύναμη χρησιμοποιείται μόνο για υλιστικούς στόχους, προξενεί στον άνθρωπο μία ανεξέλεγκτη έξαρση . Κι αφού οι πόθοι του συμβαδίζουν με το κορμί του, που είναι από "λάσπη"(= ύλη), οι επιλογές του θα είναι προσκολλημένες στην ικανοποίηση μόνο των υλιστικών του αναγκών.
- " Η "φωτιά", ως δύναμη εξέλιξης ( ορμή) είναι κλεμμένη από τον Δία"= Η ορμητική δύναμη του νου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που θα έκαναν καλύτερη τη ζωή του ανθρώπου στη γη, ( επιστήμες, ανακαλύψεις,κοινωφελή έργα). Όταν όμως κακοχρησιμοποιείται για να υπηρετεί τα χαμηλά ένστικτα, ο ανθρώπινος νους παθαίνει κάτι σαν εμπλοκή και η δύναμη της ορμής γίνεται έξαρση...προς τα πού; Μόνο προς τους υλιστικούς πόθους και τα μικροπρεπή συμφέροντα. Και τότε λέμε, ότι " ο άνθρωπος αυτός έχει άρρωστο μυαλό" και είναι εύκολο να γίνει επικίνδυνος. Δεν υπάρχει "Φως" στην ψυχή του.
-"Ο Αετός κατατρώει το συκώτι του Προμηθέα, γιατί αυτή ήταν η τιμωρία που του επέβαλε ο Δίας"= Ο αετός είναι έμβλημα του Δία, του Πνεύματος , δηλαδή. Ο "Προμηθέας- άνθρωπος" τιμωρείται από τον ίδιο του τον εαυτό, από τις ενοχές του. Η ανώτερη συνείδησή του τον βασανίζει καθημερινά - και με ένα αδιάκοπο ανικανοποίητο-, λες και του υπενθυμίζει, ότι διέπραξε σφάλμα, αδιαφορώντας και παραμερίζοντας την πνευματική διάσταση και πνευματική του υπόσταση. Ο "Προμηθέας-άνθρωπος" αυτής της κατηγορίας έχει ελπίδα να σωθεί, οδηγώντας τον εαυτό του στην "Πνευματικοποίηση"( Paul Diel), μέσα από τις ενοχές, που θα τον οδηγήσουν στην αυτοκριτική και στην μεταμέλεια.
( Οι ενοχές "δηλητηριάζουν", τοξινώνουν το συκώτι στον ανθρώπινο οργανισμό)
-"Ο αδελφός του Προμηθέα, ο Επιμηθέας, κάνει ό,τι κάνει χωρίς να πολυσκεφτεί"= Ενώ ο Προμηθέας προνοεί πριν πράξει, ο Επιμηθέας(= ο κατώτερος νους - κατ΄ επέκταση και άνθρωποι που λειτουργούν μόνο με τον κατώτερο νου) παρασύρεται από πρόσκαιρους πόθους, από τα μικροσυμφέροντά του, αδιαφορώντας για τον διπλανό του και φαντασιώνεται διάφορα κατορθώματα, χάνοντας τον χρόνο του. Είναι η " αποτυφλωμένη ηλιθιότητα" ( P. Diel) και καλά θακάνουμε να προσέχουμε την συναναστροφή μαζί του, γιατί έχει ΘΡΑΣΟΣ και είναι κρίμα να το βλέπουμε σαν ΘΑΡΡΟΣ. Είναι ικανός, ο τύπος του "Επιμυθέα", να "πατήσει πάνω σου" για να περάσει και να πετύχει τους στόχους του. Μπορείς να μετρήσεις πόσοι "Επιμηθείς" υπάρχουν γύρω μας; Από τον αριθμό τους κρίνεται το επίπεδο της κάθε κοινότητας, κάποιας ομάδας ή της κοινωνίας, αλλά και το επίπεδο στο οποίο κινούμαστε εμείς!.
===
" Ωθούμενοι από την "Ματαιοδοξία" της επαναστατημένης διάνοιας, περήφανοι για την εφευρετικότητά τους και τα επιδέξια δημιουργήματά τους, οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να "θεοποιούν" την Διάνοια (= μυαλό). Περιφρονούν το Πνεύμα, αποπνευματοποιούνται. Κι όταν σβήνει το φως του Πνεύματος και η θέρμη της ψυχής,τίποτα δεν παραμένει εκτός από την κοινότοπη επιθυμία να απολαύσει κανείς μόνο τα υλικά αγαθά του κόσμου τούτου...//… και να χορτάσει μόνο από τις υλιστικές ηδονές, που ικανοποιούν μόνο τα ένστικτά του.Τότε η "Διάνοια" οπισθοδρομεί προς την φαντασιωσική έξαρση και συναισθηματική τύφλωση. Τα διαστρεμμένα συναισθήματα ωθούν τους ανθρώπους να διεκδικούν με μίσος τα υλικά αγαθά, και έτσι αρχίζει να υπερισχύει η καταστροφή αντί της ποθητής ευημερίας"- (Paul Diel)
====
Σας προτείνω να διαβάσετε τον "Αποσυμβολισμό των Ηρώων"