ΜΙΔΑΣ ο ευτελής
"ΑΠΟΣΤΟΛΗ": Στον άνθρωπο, που διαθέτει την ψυχοσύνθεση του "Μίδα", έχουν χαριστεί πολλά υλικά αγαθά και υψηλές, κοινωνικά, θέσεις. Ο προορισμός του είναι να βρει το "Μέτρο" μεταξύ Πνεύματος και Ύλης. Αν τα καταφέρει, θα γίνει χρήσιμος σε πολλούς συνανθρώπους του, τόσο με τα υλικά αγαθά του, όσο και με την κοινωνική του θέση.
"ΑΜΑΡΤΙΑ"(= Αδυναμία): Το άτομο αυτής της κατηγορίας, δυστυχώς, προσκολλάται στην Ύλη με απληστία. Η εξάρτησή του από τα υλικά αγαθά και τις υλικές απολαύσεις, τον διαταράσσει ψυχικά. Αποκτά νευρώσεις τις οποίες, δυστυχώς, τις επιδεικνύει ως "ιδιαιτερότητες" και η κοινωνία μας τις αποδέχεται ως " δείγματα εξέλιξης".
***
Ο Μύθος
Ο Διόνυσος, σύμβολο της υπέρμετρης απόλαυσης ήταν, ανάμεσα σε όλους τους θεούς, εκείνος που διασκέδαζε περισσότερο με τους αστεϊσμούς και τον εμπαιγμό των ανθρώπων. Γνώριζε πολύ καλά την αδυναμία του θαυμαστή του, βασιλιά Μίδα, γι΄αυτό του επέτρεψε με πονηριά να ζητήσει κάποια χάρη. Τί ζήτησε ο Μίδας; Να του δοθούν άπειρα πλούτη, ως μέσον, για να χορτάσει όλες τις απολαύσεις της ζωής. Ευχήθηκε, μάλιστα, το κάθε τι που αγγίζει να μετατρέπεται σε χρυσάφι.Πράγματι, έτσι έγινε και ο Μίδας κόντεψε να πεθάνει από ασιτία. Ως και το ψωμί που άγγιζε γινόταν χρυσάφι.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, το σφάλμα του, μετανόησε και ικέτευσε τον Διόνυσο να τον αποδεσμεύσει από την ευχή του. Επειδή η μεταμέλεια είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την λύτρωση, ο θεός Διόνυσος του πρόσφερε μία ακόμα ευκαιρία: Του έδωσε τον ρόλο του διαιτητή σε έναν αγώνα, ανάμεσα στην τέχνη του Πάνα και του Απόλλωνα.
Ο Μίδας γοητεύτηκε από τον αυλό του Πάνα, που ήταν το σύμβολο της επίγειας απόλαυσης και μόνο.
Από αυτό ο Διόνυσος έκρινε, ότι η μεταμέλειά του δεν ήταν πραγματική, αλλά τον εξανάγκαζαν οι συνθήκες να ζητήσει συγγνώμη. Για την συμπεριφορά του αυτή, που έδειχνε κουτοπονηριά, καταδικάστηκε να φυτρώσουν στο κεφάλι του γαϊδουρίσια αυτιά. Και πάλι ο Μίδας, εμφανίστηκε καταντροπιασμένος, όχι για την πράξη του ή για τις επιλογές του, αλλά είχε μεγάλο άγχος για την κοινή γνώμη: "Πώς θα φαίνεται με τα γαϊδουρίσια αυτιά του;"
Και καταφεύγει σε κάτι, που το θεωρεί πολύ έξυπνο: τα σκεπάζει με ένα χρυσοποίκιλτο σκουφί.'
Ελα όμως που ο Μίδας χρειάστηκε να καλέσει τον κουρέα του για να του περιποιηθεί τα μαλλιά του! Ο κουρέας ήρθε, είδε τα αυτιά και δεν τόλμησε να το πει σε κανέναν γιατί ο Μίδας τον απείλησε ότι θα τιμωρηθεί, αν αποκαλύψει το μυστικό του. Αυτός όμως δεν άντεξε να έχει μέσα του αυτό το βάρος και για να απαλλαγεί-όπωςπίστευε- απ΄αυτό, άνοιξε έναν λάκκο στη γη, φώναξε μέσα εκεί το μυστικό του, έριξε πάνω του μπόλικο χώμα και τον έκλεισε.
Ο καιρός περνούσε και ξαφνικά, μέσα από τον λάκκο, φύτρωσε μία καλαμιά. Μεγάλωσε, έβγαλε φύλλα πολλά και ,καθώς τα φυσούσε ο άνεμος ,το θρόισμά τους γινόταν λόγια, που απλώνονταν σε όλη τη χώρα και έλεγαν:
"Ο βασιλιάς Μίδας έχει γαϊδουρίσια αυτιάαα!!!"
Έτσι όλος ο κόσμος ήξερε τί συμβαίνει και μόνο ο Μίδας πίστευε ότι τους είχε ξεγελάσει όλους!
***
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
Γενικά: Ο "Μίδας", σύμβολο της ακόρεστης φιλοχρηματίας και της λαγνείας, φιλοδοξεί να είναι αξιοθαύμαστος από τους άλλους με όλα όσα επιδεικνύει: τα χρήματά του, τις προκλητικές εμφανίσεις του ( σε παρουσιαστικό, σε συμπεριφορές και σε τρόπους διασκέδασης).
Αυτά όλα τα θεωρεί ως δύναμη. Μπερδεύει την διαστροφή με την τόλμη και η ζωή του όλη είναι μία προσπάθεια να γίνει "διάσημος" και όσα κάνει να θεωρούνται εντυπωσιακά και "πρωτοποριακά".
Μαζί με όλα, δηλαδή, είναι και Ματαιόδοξος. "Καίγεται" από την επιθυμία να "φαίνεται" με κάθε τρόπο και να ξεχωρίζει, όχι για κάποια επιτεύγματα, αλλά για μια επιφανειακή παρουσία, που στηρίζεται
στο φθαρτό... και ανόητο ..."Τίποτα" .
*
Για να κρίνουμε το επίπεδο εξέλιξης μιας κοινωνίας, ας μετρήσουμε ποιούς θεωρεί "πρότυπα" και πόσους "Μίδες" προβάλλει ως "επώνυμους".
***
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ
- " Ζητάει να γίνεται χρυσός ό,τι αγγίζει."= Φιλοχρήματος σε υπερβολικό βαθμό. Η φιλαργυρία του έχει άσχημα επακόλουθα, γιατί εκδηλώνει απληστία και αχαριστία. Δεν μετράει ποτέ αυτά που έχει, αλλά πόσα δεν έχει. Η ανισορροπία στο έπακρον!
- "Κοντεύει να πεθάνει από ασιτία γιατί το φαγητό που αγγίζει γίνεται χρυσός"= Τροφοδοτείται η ύπαρξή του μόνο από υλικά αγαθά. Ο άνθρωπος όμως είναι και Πνεύμα. Συνεπώς, η ψυχή του "πεθαίνει" από έλλειψη πνευματικής τροφής.
-"Καταλαβαίνει το σφάλμα του και δείχνει μεταμέλεια"= Κάτι του λέει μέσα του, ότι δεν πράττει σωστά. Καμώνεται ότι κάτι πάει να διορθώσει. Επομένως, η μεταμέλειά του δεν είναι ειλικρινής, αλλά έγινε γιατί τον πίεσαν οι συνθήκες. Κι αυτό θα φανεί στη συνέχεια.
-"Καλείται να γίνει διαιτητής στον μουσικό αγώνα, μεταξύ του Απόλλωνα και του Πάνα"= Λόγω της μεταμέλειας,του δίνεται η ευκαιρία να επιλέξει ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει: Αυτόν που οδηγεί στο να ζήσει με αρμονία ανάμεσα στην Ύλη και στο Πνεύμα ή θα συνεχίσει να κυνηγάει την άμετρη διασκέδαση, το "φαίνεσθαι" και τα πλούτη, ως μοναδικό σκοπό ζωής;
-" Επιλέγει τον αυλό του Πάνα"= Επιλέγει πάλι την άκρατη διασκέδαση. Αδιαφόρησε για την ευκαιρία που του δόθηκε, να θυμηθεί ότι έχει, ως άνθρωπος, και πνευματική υπόσταση. Την παραμέρισε. Επομένως, η μεταμέλειά του δεν ήταν ειλικρινής και συνειδητή. Μια ψυχική αναλαμπή ήταν, για την οποία αδιαφόρησε.
-" Ο Απόλλωνας τον καταδικάζει, από δω και στο εξής, να φέρει στο κεφάλι του αυτιά γαϊδάρου"= Σύμβολο της ηλιθιότητας, τα αυτιά γαϊδάρου, τονίζουν την απουσία έστω και λίγης λογικής, από αυτόν τον "άνθρωπο-Μίδα".Το μυαλό που κινείται σε χαμηλά επίπεδα νοημοσύνης και δεν έχει διαύγεια. Νους χωρίς διαύγεια, εκδηλώνει "Ηλιθιότητα", νοητική κατάσταση κατά την οποία άνθρωπος πιστεύει , ότι μόνο όσα χωράνε στο μυαλό του είναι τα σωστά και παραμένει "κολλημένος" και αμετακίνητος στην "ιδιωτική του λογική"(=idiot ...)
-" Ο Μίδας κρύβει τα αυτιά γαϊδάρου φορώντας έναν χρυσοποίκιλτο φρυγικό σκούφο"= Οι Φρύγες ήταν φημισμένοι για την ακόλαστη ζωή τους. Επομένως, ο "Μίδας-άνθρωπος" προσθέτει στη φιλοχρηματία του και την λαγνεία. Υπερβολή στις σαρκικές ηδονές, που οδηγούν σε ακολασία.
-" Ο σκούφος ήταν χρυσοποίκιλτος"= Επιδεικνύει την ακολασία του και τις διαστροφές του με θράσος. Ματαιοδοξία με προκλητική συμπεριφορά. Συγχαίει την "Ματαιοδοξία" με την "Δύναμη" . Πιστεύει, δηλαδή, ότι είναι δυνατός, τολμηρός και πιο έξυπνος από τους άλλους.
" Μετατρέπει την ντροπή του σε κυνισμό"( Paul Diel)
-" Απειλεί τον κουρέα για να μην αποκαλύψει το μυστικό του"= Ο "άνθρωπος-Μίδας " είναι πια "αποπνευματοποιημένος", που σημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την πνευματική του πλευρά. Το άγχος του είναι το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι. Αυτός, που δεν υπολογίζει τους συμβατικούς κανόνες και με αναίδεια επιδεικνύει ακόμα και την διαστροφή του, φοβάται την δημόσια κατακραυγή.
- " Ο κουρέας δεν αντέχει να κρατάει κρυφό το μεγάλο μυστικό και σκάβοντας έναν λάκκο το "θάβει"= Ο κουρέας συμβολίζει την φοβισμένη πλευρά του κυνικού και ματαιόδοξου ανθρώπου, η οποία απωθεί ( "θάβει" στον λάκκο) στο υποσυνείδητο ακόμα και την ντροπή του. Έτσι πιστεύει ότι είναι ο "απελευθερωμένος" .
-" Πάνω στον λάκκο φυτρώνει μια καλαμιά. Το Θρόισμα των φύλλων της γίνεται λόγος που απλώνεται σε όλη τη χώρα και μαρτυράει το μυστικό: "Ο Μίδας έχει γαϊδουρίσια αυτιά!"= Η καλαμιά συμβολίζει την νεύρωση, που "φυτρώνει"- εμφανίζεται πίσω από τα καμώματα του αποπνευματοποιημένου ματαιόδοξου και ανόητου ανθρώπου. Νομίζει ότι όλους τους ξεγελάει με το θράσος του, αλλά όλοι διακρίνουν την μικρότητά του.
===
Όταν η κοινωνία είναι "αποπνευματοποιημένη" καλλιεργεί την Ματαιοδοξία (= το "φαίνεσθαι") και οδηγεί σε σύγχυση άξια άτομα. Μπερδεύονται ανάμεσα στο ποιόν δρόμο να επιλέξουν: Αυτόν της Ματαιοδοξίας(= με κάθε τρόπο να "φαίνονται") ή τον δρόμο της προσωπικής τους ολοκλήρωσης, ο οποίος τους οδηγεί σε δρόμους δημιουργικούς και αντάξιους των αρετών και δεξιοτήτων τους.
Ως πρώτο βήμα αυτοπαρατήρησης : 'Ας δούμε, πόσους "Μίδες" προβάλλει η κοινωνία μας ;
Και δεύτερον: Εμείς , σε τί βαθμό τους θαυμάζουμε;
***********
Μαίρη Μάκρα
Από την προσωπική μου Μέθοδο Αυτογνωσίας: "Με Οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα".