ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

Στην ελληνική μυθολογία η Ιφιγένεια ήταν μία από τις κόρες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, γνωστή κυρίως από τη θυσία της στην Αυλίδα. .Ο Αγαμέμνων είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Αρτέμιδας σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμαη θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Ρώτησαν τον μάντη Κάλχα τί έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε, ότι η οργή της θεάς θα υποχωρούσε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια. Αρχικώς ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα  και υποχώρησε. Καθώς και οι μήνες περνούσαν  κάλεσε την κόρη του ,από τις Μυκήνες,  με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα και τότε ο Αγαμέμνονας την παρέδωσε στον Κάλχα για να την θυσιάσει στην θεά Αρτέμιδα..Την τελευταία όμως στιγμή η θεά δεν άφησε να γίνει η θυσία.Την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την κόρη στην Ταυρίδα, όπου την έκανε ιέρειά της.
***
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Γενικά: Η Ιφιγένεια, είναι σύμβολο των ισχυρών δυνάμεων της γυναικείας ψυχής, που μας καλούν να προχωρήσουμε στην εξέλιξή μας, ώστε να ενωθούμε και με την πνευματική  πλευρά της ύπαρξής μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκδηλώσουμε ζωηρή επιθυμία και με τα τρία μέρη της ψυχής:
Το Συναισθηματικό, το Νοητικό και το  Ερωτικό. Δηλαδή, με την καρδιά μας, με τον νου μας και η ένωση με την πνευματική μας υπόσταση να γίνει ο έρωτας της ζωής μας. Επιπλέον, πάνω σ΄αυτές τις ψυχικές δυνάμεις να κυριαρχήσει η Αγνότητα (=Ανώτερης κλίμακας ενέργεια) και τότε σε ό,τι και να κάνουμε να μην υπάρχει δόλος, μικροσυμφέρον ή πονηριά. Να λειτουργούμε, δηλαδή, πάντα με Αγνότητα, την οποία συμβολίζει η μυθική Ιφιγένεια. 
Ως εκ τούτου, συμβολίζει και την γυναίκα που θυσιάζεται, με Αγνότητα και Καλωσύνη, για να βοηθήσει την οικογένειά της  σε καταστάσεις ανάγκης. Συμβιβάζεται συχνά με τις συνθήκες, που της επιβάλλονται, προκειμένου να  σωθεί η οικογένεια από μία δύσκολη κατάσταση, που  αντιμετωπίζει . Επομένως, άλλοι βάζουν τους κανόνες κι εκείνη τους υπακούει, όχι από αδυναμία, αλλά από αγάπη προς την οικογένεια ή και για κάποιο Ιδανικό, όπως ήταν για την Ιφιγένεια, η Πατρίδα!

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

- "Η Ιφιγένεια αποδέχεται τη μοίρα της"
= Είναι η γυναίκα, που διαθέτει Θάρρος και Αφοσίωση στο καθήκον. Δεν εναντιώνεται. Έχει την ικανότητα να συμμορφώνεται από επιλογή, για να εξυπηρετήσει κάποιον ανώτερο,για την συνείδησή της, σκοπό. Στην περίπτωση αυτή, ξέρει καλά τί κάνει και γιατί το κάνει, έχοντας υπολογίσει το τί θα "πληρώσει" ως τίμημα. Αυτή η στάση αποδεικνύει την γενναιότητα της ψυχής της.

-"Υπακούει στον πατέρα της"
= Έχει ιδιαίτερο και αξεπέραστο δεσμό με τον πατέρα της. Αυτό της προσφέρει ασφάλεια, αλλά και της χαράζει γραμμή ζωής.Πίσω από τις αποφάσεις της είναι η "γραμμή" που της χάραξε ο πατέρας. Ως τρόπο σκέψης; Βιοθεωρίας; Στόχων; Καλό είναι να της γίνει συνειδητό, ώστε να  της είναι συνειδητό, γιατί λειτουργεί έτσι ή αλλιώς. Το να γνωρίζουμε τον πυρήνα των αποφάσεών μας, οδηγεί πάντα σε μια συνειδητή πορεία ζωής.

-" Υπακούει στις εντολές της πατρίδας"= Είναι αγνό άτομο με υψηλά ιδανικά.
Η ικανότητά της είναι να συμμορφώνεται και όχι να εναντιώνεται. Δεν είναι εγωκεντρική κι επομένως δεν λειτουργεί ποτέ για το μικροσυμφέρον της. Αντίθετα ,  "Το Καλό του Συνόλου" είναι επίσης ένα ιδανικό για την "Γυναίκα-Ιφιγένεια" και θα εκδηλώνεται σε όλες τις αποφάσεις της, ακόμα και στον εργασιακό της χώρο.

- "Η θεά Άρτεμις επεμβαίνει και την κάνει ιέρεια στον ναό της"= Η Ιφιγένεια διαθέτει αρετές. Είναι άκακη ,καλοσυνάτη, με αγνές προθέσεις. Σε τέτοιους ανθρώπους δίνεται "θεία χάρις" και γίνονται ικανοί να υλοποιήσουν σημαντικούς στόχους.

- "Στη θέση της θυσιάζεται μία ελαφίνα"
= Η "Γυναίκα- Ιφιγένεια", έστω κι αν θυσιάζεται, δεν καταστρέφεται ούτε η ίδια, ως άτομο, ούτε και η ζωή της. "Θυσιάζονται", δηλαδή, "πεθαίνουν" τα χαρακτηριστικά που ανέκαθεν θεωρούνταν "τυπικά θηλυκά". Όπως, η υποταγμένη θηλυκότητα της ντροπαλής και υπάκουης κόρης. Κι αφού φύγουν αυτά από τη μέση, η "Ιφιγένεια" είναι προορισμένη και ικανή για σπουδαία επιτεύγματα. Αρκεί να εμπιστευθεί τη φωνή της καρδιάς της και να βάλει στόχους με αγάπη για όσα αποφασίσει.
                                         ***
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ                                                               ΕΚΔΗΛΩΣΗ

- "Ο Αγαμέμνων οδηγεί την κόρη του στον βωμό για θυσία"= Στην μη ολοκληρωμένη  γυναίκα, ως "Ιφιγένεια" , ο δεσμός της κόρης  με τον πατέρα είναι τόσο ισχυρός που την οδηγεί σε μία ζωή αυτοθυσίας και πόνου.
Επιφορτίζεται τις ευθύνες της οικογένειας και γίνεται συχνά εξιλαστήριο θύμα, μια και άλλοι παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή της. Δυστυχώς, αργεί να το καταλάβει, γιατί κάνει τα πάντα με αγνότητα και θυσιάζεται πιστεύοντας ότι αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο.

- "Δέχεται την απόφαση και εντολή του πατέρα"
= Πάλι, ως μή ολοκληρωμένη γυναικεία οντότητα, θα λειτουργεί με την υποταγμένη προσωπικότητά της. Αφήνεται αμαχητί στα γεγονότα χωρίς να εναντιώνεται. Αιώνια ανώριμη, που παραμένει αιώνια "κόρη". Έστω κι αν παντρευτεί, ο πατέρας της θα είναι πάντα ο "άνδρας της ζωής της".  Αυτό θα της δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον γάμο της, μια και ο σύντροφός της θα το βλέπει, ότι έρχεται σε δεύτερη θέση.Κι αυτό, φυσικά, θα έχει επιπτώσεις στη σχέση τους.

- " Δέχεται τη θυσία, αν και φοβάται" = Δέχεται να "θυσιάσει" τον εαυτό της, να παραμερίσει τα συναισθήματά της, τις ανάγκες της, αρκεί να επικρατήσει η ηρεμία και η ειρήνη στο ηλεκτρισμένο εχθρικά περιβάλλον της. Συνήθως, σε μία οικογένεια όπου η κόρη γίνεται η "σύντροφος του πατέρα", υπάρχει κάποια ανισορροπία. Θα  επικρατεί ηλεκτρισμένο κλίμα, αν όχι εμπόλεμη κατάσταση. Ποιός θυσιάζεται; Δυστυχώς, ο αγνός στην ψυχή! Κάποιο παιδί, που μεγαλώνει με μία ανώριμη μητέρα και με τον πατέρα, παραγκωνισμένο σε δεύτερη θέση;

- " Δέχεται να παντρευτεί τον Αχιλλέα, για να βοηθήσει την οικογένεια στις ανάγκες που έχουν προκύψει"
= Μεταφορικά, αναφέρεται στην κατάσταση γυναικών που, προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένειά τους ή να βρουν κάποια λύση σε οικογενειακές δυσκολίες, αποφάσιζαν ( ή και αποφασίζουν) να κάνουν έναν συμβιβαστικό γάμο.( Ας ελπίσουμε, ότι αυτή η συμπεριφορά ανήκει σε περασμένες γενιές)

- "Μια ελαφίνα μπαίνει στη θέση της για θυσία"=
Με τα "τυπικά θηλυκά" χαρακτηριστικά ( ντροπαλή, υποχωρητική, γλυκά υποταγμένη) γίνεται το ιδανικό θύμα για να την "θυσιάζουν"  όλοι, στον βωμό των συμφερόντων τους. Ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ανυπεράσπιστη.

===Τί να προσθέσουμε εδώ; Με όλη την αγνότητα, την καλωσύνη και την ψυχική δύναμη, που διαθέτει μια γυναίκα με τις ποιότητες της Ιφιγένειας. αξίζει να θυσιάσει τη ζωή της για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των άλλων ;;
Κι ακόμα, ας καταλάβουμε, πως η συγκατάβαση και η υποχωρητικότητα δεν ανταμείβονται πάντα στη ζωή! Είναι αρετές και δυνάμεις, που μπορούν να εκτοξεύσουν μία άξια και καλωσυνάτη γυναίκα, στο να δημιουργήσει προσωπικό προσωπικό έργο, που θα χρησιμεύσει σε πολλούς.
Προσοχή, λοιπόν! Τα χαρίσματα της ψυχής δεν μας δώθηκαν για να διευκολύνονται, όσοι ζουν για να βολεύονται! Είναι το "τάλαντο" της ψυχής, που μας καλεί να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο. Κι αυτό το "ωραίο" έργο θα τροφοδοτεί την ψυχή πολλών. Τί μπορεί να είναι; Σκεφτείτε τί θα θέλατε να δημιουργήσετεμε αγάπη. Αυτό το "κάτι" θα είναι τόσο όμορφο και χρήσιμο, που θα μοιάζει με ευλογία για πολλούς.
====
" Από την προσωπική μέθοδο της Μαίρης Μάκρα: ¨Με Οδηγό τα Ελληνικά Αρχέτυπα"
-Για  προσωπικές συνεδρίες (και διαδικτυακές) στέλνετε μήνυμα στο E-mail: mairymakra@gmail.com



Οι εικόνες παρέχονται από το Pexels
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!