Ο Φλύαρος Παπαγάλος και η Χώρα της Σιωπής
( εμπνευσμένο από το " Περί Φλυαρίας" του Πλουτάρχου)
- της Μαίρης Μάκρα-
( Ένα παραμύθι περί "Φλυαρίας" ! Ίσως να μας το έλεγε ο Πλούταρχος**, αν εμφανιζόταν στην σύγχρονη εποχή.)
***
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα πανέμορφο δάσος, ζούσε ένας μικρός παπαγάλος που τον έλεγαν Πάρη. Ο Πάρης αγαπούσε πολύ να μιλάει. Μιλούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ, λέγοντας ιστορίες , διάφορες πληροφορίες και κουτσομπολιά, ακόμα και όταν δεν είχε κάτι σημαντικό να πει.
Μια μέρα, ο σοφός γέροντας της ζούγκλας, ο Κουκουβάγιος -Σωκράτης, κάλεσε όλα τα ζώα σε μια μεγάλη συνάντηση. Εκείνα μαζεύτηκαν γύρω του, περιμένοντας να ακούσουν τι είχε να πει. Ο Πάρης- παπαγάλος, όμως, δεν μπορούσε να συγκρατηθεί και ν΄ ακούσει τον σοφό. Άρχισε να μιλάει ασταμάτητα, διακόπτοντας συνεχώς τον ομιλητή, κάνοντας διάφορα σχόλια ή απαντώντας σε ερωτήσεις που δεν είχε κάνει κανείς. Απλώς μιλούσε και απαντούσε στον ίδιο του τον εαυτό.
Ο Κουκουβάγιος-Σωκράτης, έκανε υπομονή. Περίμενε να ηρεμήσει ο Πάρης και να σταματήσει την αδιάκοπη φλυαρία, Περίμενε, περίμενε, αλλά...τίποτε! Ο Πάρης είχε απορροφηθεί από την φωνή του, φαίνεται, και μόνο αυτό τον ευχαριστούσε.
Επιτέλους ο Κουκουβάγιος-Σωκράτης πήρε την απόφαση να μην είναι τόσο υποχωρητικός και υψώνοντας τη φωνή του, είπε:
"Πάρη, αγαπητέ μου φίλε, έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντική είναι η σιωπή;"
Ο Πάρης απόρησε. Δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχει και η σιωπή. Κι έτσι, ο σοφός Κουκουβάγιος μας αποφάσισε να του δώσει μια ευκαιρία για να πάρει ένα μάθημα.
"Πάρη, θέλεις να δεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί;" τον ρώτησε.
Ο Πάρης, ενθουσιασμένος, συμφώνησε. Αμέσως ο Κουκουβάγιος- Σωκράτης τον οδήγησε σε ένα μονοπάτι, κρυμμένο μέσα στα πυκνά φυλλώματα του δάσους, που κατέληγε στη "Χώρα της Σιωπής". Αυτό ήταν ένα πανέμορφο μέρος, που δεν το γνώριζαν πολλοί, αν και δεν ήταν πολύ μακριά από το γνωστό τους δάσος.
Ο Πάρης παρατήρησε ότι τα ζώα στη Χώρα της Σιωπής ήταν πολύ χαρούμενα και ειρηνικά. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μόνο όταν είχαν κάτι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να πουν και όλοι έδειχναν να κατανοούν ο ένας τον άλλον χωρίς περιττές κουβέντες. Αυτό τον εντυπωσίασε, γιατί του ήταν μία άγνωστη κατάσταση.
Ένας ελέφαντας διέκρινε την απορία του Πάρη, γι΄αυτό τον πλησίασε και του είπε:
"Εδώ, φίλε μου, μιλάμε μόνο όταν έχουμε κάτι που αξίζει να πούμε. Δεν μιλάμε για να μιλάμε. Αυτό το λέμε "φλυαρία" και δεν μας αρέσει. Έτσι, όλοι μας ακούν προσεκτικά, όταν είναι να πούμε κάτι και όλοι σεβόμαστε τον χρόνο και την διάθεση των άλλων."
Ο Πάρης αισθάνθηκε πολύ άσχημα. Άρχισε να σκέφτεται τις ατέλειωτες κουβέντες του, μέχρι εκείνη την ώρα και κατάλαβε ότι πολλές φορές μιλούσε μόνο για να μιλάει, χωρίς να λέει κάτι σημαντικό. Πραγματικά ντράπηκε για την συμπεριφορά του και αποφάσισε να διορθωθεί.
Την επόμενη μέρα, πήρε πάλι το μονοπάτι κι επέστρεψε στο δάσος του, προσπαθώντας να μιλάει λιγότερο. Όταν τα άλλα ζώα παρατήρησαν την αλλαγή του και τον ρώτησαν γιατί είναι τόσο ήσυχος, εκείνος τους εξήγησε τι έμαθε στη Χώρα της Σιωπής. Όλα τα ζώα συμφώνησαν κι αποφάσισαν, ότι είναι σωστό να μιλάμε μόνο όταν έχουμε να πούμε κάτι σημαντικό και χρήσιμο.
Από εκείνη την ημέρα, το δάσος έγινε ένα ήσυχο και ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς. Ο Πάρης έγινε γνωστός ως ο σοφός παπαγάλος που έμαθε τη δύναμη της σιωπής, και όλα τα ζώα τον σέβονταν και τον άκουγαν με προσοχή κάθε φορά που είχε κάτι να πει.
Και έτσι, όλοι έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα, μαθαίνοντας την αξία της σιωπής και της ουσιαστικής επικοινωνίας.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
Ο Πλούταρχος ήταν ένας σημαντικός αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, βιογράφος και ηθικολόγος που έζησε από το 46 μέχρι το 120 μ.Χ. Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας και ήταν γνωστός για τις «Βίοι Παράλληλοι» και τα «Ηθικά».
Οι «Βίοι Παράλληλοι» αποτελούν μια συλλογή βιογραφιών διασήμων Ελλήνων και Ρωμαίων, όπου συγκρίνει τις ζωές τους για να αναδείξει ηθικά διδάγματα. Τα "Ηθικά" είναι μια σειρά δοκιμίων και διαλόγων που καλύπτουν θέματα ηθικής, θρησκείας, πολιτικής και φιλοσοφίας.
Ο Πλούταρχος επικράτησε βαθιά την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και φιλοσοφία και τα έργα του διαβάζονται και μελετώνται μέχρι σήμερα.