ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ
...
Μία από τις σημαντικότερες θεές του ελληνικού δωδεκάθεου. Πατέρας της ήταν ο Δίας και μητέρα της η Μήτις. (***)
Η γέννησή της έγινε με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Ο Δίας κατάπιε την Μήτιδα, μαζί με το παιδί που είχε στα σπλάχνα της, γιατί μια προφητεία είχε πει, ότι ο γιος που θα γεννιόταν μετά την Αθηνά θα τον εκθρόνιζε. Όταν ήρθε η ώρα της γέννησης αναγκάστηκαν να φωνάξουν τον Ήφαιστο. Αυτός με ένα τσεκούρι άνοιξε το κρανίο του Δία, απ' όπου ξεπετάχτηκε η Αθηνά.
Οι ιδιότητες της θεάς μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες :
α) σε κείνες που την παρουσιάζουν ως θεά του πολέμου και β) σ ΄εκείνες που την παρουσιάζουν ως θεά των ειρηνικών τεχνών και γενικά του πολιτισμού. Ο πολεμικός της χαρακτήρας φαίνεται ότι είναι παλαιότερος.Ήταν λοιπόν θεά του πολέμου, γι' αυτό φορούσε περικεφαλαία και την αιγίδα. Επίσης κρατούσε δόρυ και ασπίδα. Στις μάχες των ανθρώπων έπαιρνε μέρος και βοηθούσε τους ήρωες. Ήταν και θεά της μουσικής που έχει πολεμικό χαρακτήρα. Δίδαξε στους ανθρώπους να δαμάζουν τα άλογα και να ναυπηγούν πλοία.
Ενώ όμως υπήρξε θεά του πολέμου, παράλληλα ήταν και θεά της ειρήνης. Έφερνε λοιπόν την ευτυχία στους θνητούς και προστάτευε τις πόλεις τους, ιδίως την Αττική. Για να γίνει η προστάτιδα της Αττική πρόσφερε σαν δώρο το δέντρο της ελιάς, ενώ ο Ποσειδώνας που τη διεκδικούσε επίσης, είχε προσφέρει το άλογο. Γι' αυτόν το λόγο η ελιά ήταν το ιερό και αγαπημένο της δέντρο. Μαζί με την ειρήνη χάριζε στους ανθρώπους και τα αγαθά, που προέρχονται απ' αυτήν, όπως την φρονιμάδα στην πολιτική και την ευγλωττία στους ρήτορες.
Ίδρυσε τον Άρειο Πάγο, που ήταν δικαστήριο, και θέσπισε του πρώτους νόμους. Αγρυπνούσε για την τήρηση των νόμων και για τη δικαιοσύνη. Η Αθηνά δεν παντρεύτηκε ποτέ της. Έζησε πάντοτε σαν παρθένα. Γι' αυτό και οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον Παρθενώνα. Προς τιμήν της τελούνταν πολλές γιορτές. Η σπουδαιότερη ήταν τα Παναθήναια.
**
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ : Συμβολίζει την δυνατή και θαρραλέα γυναίκα.. Γεμάτη ζωντάνια, περνάει εύκολα στη δράση. Όλη της η ύπαρξη "βροντοφωνάζει" , ότι η γυναίκα αυτή είναι ικανή να προστατεύει τον εαυτό της, να πετυχαίνει τους στόχους της και να διεκδικεί την ελευθερία της. Σύμβολο του φεμινιστικού αγώνα, η Αθηνά αντιπροσωπεύει το πρότυπο της γυναίκας που δεν επιτρέπει στον άνδρα να την υποτάξει.***
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
- "ΦΟΡΑΕΙ ΘΩΡΑΚΑ"= ΄Εχει την ικανότητα να προστατεύεται από τον πόνο, που προκαλούν οι συναισθηματισμοί. "Θωρακισμένη", λοιπόν, από συναισθηματικές αδυναμίες, δεν καθυστερεί στις αποφάσεις της κι αυτό την κάνει αποτελεσματική.
- "ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ"= Έχει την τάση για απόλυτη ελευθερία, ανεξαρτησία και στηρίζεται πολύ στον δυνατό της Νου. Η ικανότητά της να εκλογικεύει τα πάντα είναι η μεγάλη της βοήθεια στις δυσκολίες της ζωής.
- "ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ"= Είναι σαν να γεννήθηκε αυτόνομη και έτοιμη για αγώνα. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπει στον εαυτό της να υποταχθεί στον άνδρα.
- " ΕΙΝΑΙ ΘΕΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ"= Διαθέτει δύναμη του Νου, προσόν που θεωρήθηκε προνόμιο του αρσενικού.
- "ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ( θώρακα, περικεφαλαία, δόρυ, λόγχη, αδράχτι)= Είναι πολεμίστρια και διακρίνεται, όχι μόνο για τη σοφίας της, αλλά και για την στρατηγική της . Επίσης είναι θεά των τεχνών, της αγνότητας, του κάλλους ( εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς) και προστάτιδα των γενναίων. Δεν ασχολείται με αδύναμα άτομα που βολεύονται στις πλάτες των άλλων.
*****
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
- "ΦΟΡΑΕΙ ΘΩΡΑΚΑ"=΄Έχει στάση άμυνας απέναντι στους ανθρώπους και στις σχέσεις της κρατάει αποστάσεις. Οι Σχέσεις, όμως, μαζί με τον Πόνο και την Εμπειρία, που προσφέρουν στον άνθρωπο, οδηγούν στη Μεταμόρφωσή του. Τότε μόνο μία "γυναίκα- Αθηνά" μπορεί να αποκτήσει Ευαισθησία και Κατανόηση. Διαφορετικά είναι ένα άτομο με "ψυχικά κενά", που θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της και ιδιαίτερα στις σχέσεις της.
-"ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΕΣΗ"= Έχει αποκλείσει το άλλο φύλλο από τη ζωή της. Οι σχέσεις την τρομάζουν, αλλά δεν το γνωρίζει ή δεν το παραδέχεται. Υιοθετώντας κάποια συμπεριφορά. π.χ."Αυταρχισμό", " Αυστηρότητα" , κρύβει τον φόβο της για τις σχέσεις πίσω από τον αναμφισβήτητο δυναμισμό της.
- "ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΟΥ"= Πράγματι διαθέτει σοφία, αλλά την οδηγεί στο να γίνεται αδέκαστος κριτής των άλλων, που πάντα " κάνουν λάθος" , κατά την άποψή της. Αυτό γίνεται δικαιολογία για τη δική της φυγή από τις σχέσεις.
- " ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ( λόγχη κ.λ.π.)"= Διακρίνεται για την στρατηγική της ικανότητα και την μαχητικότητα, αλλά δυστυχώς δεν εκφράζει συναίσθημα κι αυτό αφήνει κενά στις σχέσεις της. Επειδή το συναίσθημα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ισορροπία του ανθρώπου, η "Γυναίκα-Αθηνά" θα το αναζητήσει: Είτε σε ομοφυλόφιλο αρσενικό, όπου υπερτερεί το συναίσθημα, είτε σε υπερβολικά βαθύ δεσμό με τη μητέρα της, που οδηγεί σε εξάρτηση. Στην υπερβολή του αυτό το ψυχικό φαινόμενο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το κορίτσι σε ομοφυλοφιλία, επειδή ακριβώς του λείπει το συναίσθημα, που μόνο μία γυναίκα μπορεί να το δώσει.
*****
'Οπως είδαμε, τα ιδιαίτερα στοιχεία της ΑΘΗΝΑΣ, ως ψυχικές ιδιότητες στοιχεία μιας γυναίκας, εκδηλώνονται στην ανώτερη ποιότητά τους (ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ) ή στην κατώτερη ποιότητά τους ( ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ) .
Η ποιότητα στην οποία θα εκδηλωθούν, εξαρτάται από το επίπεδο ψυχικής εξέλιξης μιας "Γυναίκας- Αθηνάς". Και το επίπεδο "ψυχικής εξέλιξης" δεν μετριέται με το πόσες γνώσεις (επιστημονικές, ψυχολογίας ή αυτοβελτίωσης) έχουμε ή πόσες ασκήσεις αυτοβελτίωσεις γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε ή πόσο καλή συμπεριφορά επιδεικνύουμε μέσα στις συναναστροφές μας. Το επίπεδο ψυχικής μας εξέλιξης μετριέται με το " πόσο η προσωπικότητά μας ακτινοβολεί στον τρόπο της ζωής μας, τις αρετές της ψυχής μας ". Με άλλα λόγια, με το πόσο καλύτεροι άνθρωποι έχουμε γίνει και όχι με το πόσα καταφέραμε να έχουμε και να κατέχουμε π.χ. υλικά αγαθά, τίτλους, αξιώματα, κοινωνικές διακρίσεις ,κ.λ.π.. Μέσα από αυτά "ξεχωρίζουμε" σε υλικά αποκτήματα και όχι σε ποιότητα από τους συνανθρώπους μας.
****
-Προσθέτουμε λίγα λόγια από το βιβλίο: Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ- του Aldo Carotenuto
" Η Αθηνά, όπως είδαμε, αποφεύγει κάθε συναισθηματική εμπλοκή. Αυτό είναι η χειρότερη πράξη που μπορούμε να διαπράξουμε εις βάρος του εαυτού μας, διότι χωρίς την εμπλοκή με τον άλλο είμαστε σαν λίμνη χωρίς υπόγειες πηγές. Κι όταν δεν υπάρχουν υπόγειες πηγές που τροφοδοτούν τη λίμνη με νερό τότε εκείνη στερεύει, χάνεται.Έτσι και η αίσθηση της ταυτότητας για να χτιστεί και να δυναμώσει χρειάζεται τη σταθερή αναμέτρηση με τους άλλους."
=====
(***) Η άγνωστη σήμερα θεά Μήτις, θεά της σοφίας και της φρόνησης αποτελούσε σημαντικό πρόσωπο στο γένος των θεών, στην αρχαία μυθολογία και στον αρχαιοελληνικό τρόπο σκέψης.