ΑΛΚΗΣΤΙΣ

                                        " Γυναικεία Αρχέτυπα και Αυτογνωσία"- της Μαίρης  Μάκρα

                                                    Προς ενημέρωση:

Οι εικόνες του κάθε μύθου, είναι αρχέτυπα. Σταθερά στοιχεία, δηλαδή, τα οποία υπάρχουν, ως χνάρια,στην ψυχή των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, ένα δυναμικό, το οποίο εκδηλώνεται ΘΕΤΙΚΑ ή ΑΡΝΗΤΙΚΑ, ανάλογα με το συνειδησιακό επίπεδο του καθε ατόμου και την ποιότητα του χαρακτήρα του. Π.χ, ο άνθρωπος που διαθέτει "δυνατό νου", μπορεί να είναι ο "σοφός" φίλος, σύμβουλος ή δάσκαλος για τους συνανθρώπους του ή να γίνεται ο αδέκαστος κριτής των άλλων, που τους υποβαθμίζει ασκώντας πάντα αρνητική κριτική.Γι΄αυτό τον λόγο θα δίνουμε τον αποσυμβολισμό του κάθε μύθου, σε δύο ερμηνείες:   ΘΕΤΙΚΗ και ΑΡΝΗΤΙΚΗ.
        

                                               Ο Μύθος

Η Άλκηστις ήταν θυγατέρα του Πελία και της Αναξιβίας. Ζητήθηκε σε γάμο από πολλούς, αλλά ο πατέρας της την υποσχέθηκε σ' εκείνον που θα κατάφερνε να ζεύξει θηρία διαφορετικού γένους.  Στον αγώνα κέρδισε, με την βοήθεια του Απόλλωνα,  ο Άδμητος που συνέζευξε λέοντα με κάπρο αφού ο θεός προηγουμένως τα είχε εξημερώσει.
Έτσι ο γάμος τους γιορτάσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η Άλκηστις αφοσιώθηκε στον σύζυγό της και ζούσε ειδυλλιακά και αρμονικά μαζί του. Μέχρι που έφθασε η αποφράδα ημέρα.
Η αυστηρή θεά Άρτεμις καταδίκασε τον Άδμητο σε θάνατο, επειδή κατά τις θυσίες του Υμεναίου την λησμόνησε. Η ζωή τους πια μεταμορφώθηκε σε τραγωδία. Καταφεύγοντας με απόγνωση στο Μαντείο των Δελφών, πήραν τον χρησμό, ότι ο Άδμητος θα απαλλασσόταν από τον θάνατο, αν κάποιος από τους δικούς του δεχόταν να πεθάνει στη θέση του.
Ήταν μία θυσία που δεν δέχτηκε να την κάνει ούτε ο γέροντας πατέρας του. Η Άλκηστις δέχτηκε. Τη στιγμή που ξεψυχούσε, ο Άδμητος άνοιξε τα μάτια του και γύρισε στη ζωή, αλλά βλέποντας την αγαπημένη του να  έχει πεθάνει, ο  πόνος του ήταν αβάσταχτος.
Οι θεοί, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του πόνου του, αλλά και της θυσίας  της αγαπημένης του, έστειλαν τον ήρωα Ηρακλή στον Άδη, με την εντολή να την φέρει πίσω. Έτσι και έγινε. Η Άλκηστις επέστρεψε στη ζωή πιο νέα και πιο όμορφη από πριν.

                                          ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Γενικά: Η Άλκηστις με την αυταπάρνησή της έγινε το σύμβολο της συζυγικής αφοσίωσης, της αυταπάρνησης και της γυναικείας θυσίας. Ακόμα και σύγχρονες γυναίκες , αυτόνομες οικονομικά , δηλώνουν συχνά πρόθυμες να θυσιαστούν για τα παιδιά τους ή για τον σύντροφό τους στο όνομα της αγάπης. Ακόμα κι εκείνες που είναι "κρυμμένες" στη σκιά του συντρόφου τους, και συχνά των παιδιών τους, στηρίζουν με αγάπη τους αγαπημένους τους και τους εμπνέουν με θάρρος, δύναμη και ιδέες , για να δημιουργήσουνμία καλύτερη ζωή.
                                                      *****
ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

- "Η Άλκηστις ζει αρμονικά με τον άνδρα της"= 
 Συμβολίζει την γυναίκα, που έχει τις προϋποθέσεις για να ζήσει τέτοια ευτυχία στον γάμο και στην οικογένεια, που αγγίζει τα όρια του ιδανικού.

- "Δέχεται να θυσιαστεί για χάρη του άνδρα της"=
Βάζει σε προτεραιότητα το καλό του άλλου, όχι από αδυναμία ή ωφελιμιστικούς λόγους. Απλώς διαθέτει ευγένεια ψυχής, που την οδηγεί σε ηρωική αυταπάρνηση.

- " Γύρισε από τον Άδη ανανεωμένη και πιο όμορφη"= Η θυσία από αγάπη δεν καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντίθετα τον αναβαθμίζει. Είναι ο ισχυρός δεσμός των ανθρώπων, που οδηγεί στο απίστευτο θαύμα της αναγέννησης του ατόμου και μέσα από τις στάχτες του.

- " Ο Ηρακλής την βγάζει από τον Άδη και την ξαναφέρνει στη ζωή"=
Είναι η  ηρωική πλευρά του εαυτού της, που της δίνει την απαραίτητη δύναμη και τις μεγάλες αντοχές,  για να τα βγάλει πέρα με τις πολύ δύσκολες καταστάσεις  που αντιμετωπίζει ,όσο καιρό θυσιάζεται.              
                                            ****

ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-
"Η ευτυχία του γάμου της δεν κρατάει πολύ"= Όταν ζούμε στιγμές ή περιόδους χαράς, καλό είναι να μην το διατυμπανίζουμε. Είναι ο φθόνος των ανθρώπων που -ως αρνητική ενέργεια- "μολύνει" το κλίμα της ευτυχίας ή και το γεγονός ότι η ζωή είναι ρόδα που γυρίζει και θα  φέρει σίγουρα και το αντίθετο της ευτυχίας. Καλό, λοιπόν, είναι να είμαστε "ψύχραιμα χαρούμενοι"  χωρίς να θεωρούμε, ότι   δεν θα έρθουν και δυσκολίες στη ζωή μας.

- "Κανείς άλλος δεν προσφέρεται να πεθάνει αντί του Άδμητου, ούτε καν ο γέρος πατέρας του"= Στις δύσκολες ώρες κρίνονται οι σχέσεις. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι  λεγόμενοι φίλοι  -συχνά- μας γυρίζουν την πλάτη. Εκτός εξαιρέσεων αυτός είναι ο κανόνας, γιατί η ανθρώπινη φύση διαθέτει και αδυναμίες. Καλό είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια και να μην επενδύουμε σε άτομα την ασφάλειά μας ή την ευτυχία μας.

-" Η Άλκηστις κατεβαίνει στον Άδη για να σώσει τον άνδρα της"=
Η "Γυναίκα-΄Ακλκηστις", θυσιάζεται από αγάπη ή από έλλειψη αυτοεκτίμησης; Είναι μεγάλο το ερώτημα και δύσκολη η απάντηση. Πολλές γυναίκες θυσιάζονται για το καλό του άνδρα ή των παιδιών τους, καταργώντας όμως την δική τους ζωή.
Τότε, εν αγνοία τους, βλάπτουν τα παιδιά τους. Η "θυσία" είναι βαρύ φορτίο για τους ώμους των παιδιών. Ζουν με το χρέος να ικανοποιούν τις ανάγκες( ή απαιτήσεις) της  μάνας,  που "θυσιάστηκε". για χάρη τους . Αυτό το  "χρέος"
θα τα εμποδίσει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την δική τους ζωή.
                                                      *****

*Ως συμπέρασμα: το  " Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτόν σου" είναι η μόνη οδός σωτηρίας για τον άνθρωπο,που έχει την τάση να θυσιάζεται.
Για τον λόγο αυτό, η "Γυναίκα-'Αλκηστις" έχει χρέος να γνωρίσει τον "άγνωστο" εαυτό της. Διαφορετικά, όχι μόνο θα γίνεται θύμα, αλλά θα βιώνει ως και αχαριστία από εκείνους για τους οποίους θυσιάστηκε.



Οι εικόνες παρέχονται από το Pexels
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!